De 30 beste biografiene gjennom tidene (2024)

Blogg– Lagt ut mandag 21. januar
De 30 beste biografiene gjennom tidene (1)

Biograf Richard Holmes skrev en gang at arbeidet hans var "en slags jakt ... å skrive om jakten på den flyktige skikkelsen, på en slik måte at de ble levende i nåtiden."

Med fare for å høres klisjé ut, gjør de beste biografiene akkurat dette: levendegjør motivene sine. En flott biografi er ikke bare en vaskeliste over hendelser som skjedde med noen. Det burde det hellerveve en fortellingog fortelle en historie på nesten samme måte som en roman gjør. På denne måten skiller biografien seg fra resten avsakprosa.

Alle biografiene på denne listen erlike fengslende som utmerkede romaner, om ikke mer. Med det, vennligst nytde 30 beste biografiene gjennom tidene- noen historiske, noen nyere, men alle bemerkelsesverdige, livgivende hyllester til deres undersåtter.

Hvis du føler deg overveldet av antallet flotte biografier der ute, kan du også ta vår 30-sekunders quiz nedenfor for å begrense det raskt og få en personlig biografianbefaling😉

📚

Hvilken biografi bør du lese neste gang?

Oppdag den perfekte biografien for deg. Tar 30 sekunder!

De 30 beste biografiene gjennom tidene (2)

1.Et vakkert sinnav Sylvia Nasar

Denne biografien om den anerkjente matematikeren John Nash var både finalist for Pulitzer-prisen i 1998 og grunnlaget for den prisvinnende filmen med samme navn. Nasar utforsker Nashs prestisjetunge karriere grundig, fra begynnelsen ved MIT til arbeidet hans i RAND Corporation – samt den interne kampen han førte mot schizofreni, en lidelse som nesten avsporet livet hans.

De 30 beste biografiene gjennom tidene (3)

2.Alan Turing: The Enigma: Boken som inspirerte filmen The Imitation Game - oppdatert utgaveav Andrew Hodges

Hodges’ biografi fra 1983 om Alan Turing kaster lys over de indre virkemidlene til denne briljante matematikeren, kryptologen og datapioneren. Faktisk, til tross for tittelen (et nikk til arbeidet hans under andre verdenskrig), mye av den "gåtefulle" Turing er lagt frem i denne boken. Den dekker hans heroiske kodeknusende innsats under krigen, hans datamaskindesign og bidrag til matematisk biologi i årene etter, og selvfølgelig den ondskapsfulle forfølgelsen som rammet ham på 1950-tallet – da hom*oseksuelle handlinger fortsatt var en forbrytelse som ble straffet etter engelsk lov. .

De 30 beste biografiene gjennom tidene (4)

3.Alexander Hamiltonav Ron Chernow

Ron ChernowsAlexander Hamiltoner ikke bare inspirasjonen til en hit Broadway-musikal, men også et verk av kreativt geni i seg selv. Dette massive oppdraget på over 800 sider beskriver hvert eneste kjente øyeblikk av den yngste grunnleggerens liv: fra hans rolle i den revolusjonære krigen og den tidlige amerikanske regjeringen til hans slemme (og til slu*tt karriereødeleggende) affære med Maria Reynolds. Han har kanskje aldri vært president, men han var en fascinerende og unik skikkelse i amerikansk historie – pluss at det er morsomt å få sannheten bak sangene.

Foretrekker du å lese om fascinerende førstedamer fremfor nesten-presidenter? Sjekk ut denne fantastiske listen overbooks about First Ladiesover på Arkivet.

De 30 beste biografiene gjennom tidene (5)

4.Barracoon: The Story of the Last "Black Cargo"av Zora Neale Hurston

Hurston, en produktiv essayist, novelleforfatter og romanforfatter, vendte hånden mot biografisk skriving i 1927 med dette utrolige verket, holdt under lås og slå til det ble publisert i 2018. Det er basert på Hurstons intervjuer med den siste gjenværende overlevende fra Midtpassasjen slavehandel, en mann ved navn Cudjo Lewis. Gjengitt i brennende detaljer og Lewis’ svært påvirkende afroamerikanske språk, vil denne biografien om den «siste svarte lasten» transportere deg tilbake i tid til en epoke som, kjølig nok, ikke er på langt nær så langt unna oss som det føles.

De 30 beste biografiene gjennom tidene (6)

5.Churchill: Et livav Martin Gilbert

Selv om mange biografier om ham har blitt forsøkt, er Gilberts endelige autoritet på Winston Churchill - av mange ansett for å være Storbritannias største statsminister noensinne. En fingernem balanse mellom dyptgående forskning og intimt tegnede detaljer gjør denne biografien til en perfekt hyllest til den kvikksølviske mannen som ledet Storbritannia gjennom andre verdenskrig.

De 30 beste biografiene gjennom tidene (7)

6.E=mc²: En biografi om verdens mest berømte ligningav David Bodanis

Denne "biografien om verdens mest kjente ligning" er en unik variant av sjangeren: i stedet for å være historien til Einstein, følger den virkelig historien til selve ligningen. Fra opprinnelsen og utviklingen av dens individuelle elementer (energi, masse og lys) til deres forgreninger i det tjuende århundre, gjør Bodanis det som kan være et ekstremt tørt emne til engasjerende mat for lesere av alle slag.

De 30 beste biografiene gjennom tidene (8)

7.Enriques reiseav Sonia Nazario

Da Enrique bare var fem år gammel, forlot moren Honduras til USA, og lovet en rask retur. Elleve år senere bestemte Enrique seg endelig for å ta saken i egne hender for å se henne igjen: han ville krysse Sentral- og Sør-Amerika via jernbane, og risikere livet på toppen av "dødstoget" og i hendene på immigrasjonsmyndighetene, å gjenforenes med sin mor. Denne historien om Enriques farefulle reise er ikke for sarte sjeler, men den er en beretning om utrolig hengivenhet og skarpe kommentarer til smerten ved separasjon blant innvandrerfamilier.

De 30 beste biografiene gjennom tidene (9)

8.Frida: En biografi om Frida Kahloav Hayden Herrera

Herreras biografi fra 1983 om den anerkjente maleren Frida Kahlo, et av de mest gjenkjennelige navnene i moderne kunst, har siden blitt den definitive beretningen om livet hennes. Og selv om Kahlo uten tvil utholdt mye lidelse (en forferdelig ulykke da hun var atten, en ektemann som hadde konstante affærer), er ikke hovedpunktet i boken hennes smerte. I stedet er det hennes kunstneriske glans og enorme beslu*ttsomhet å sette sitt preg på verden – et merke som ikke snart vil bli glemt, delvis takket være Herreras dedikerte arbeid.

De 30 beste biografiene gjennom tidene (10)

9.Det udødelige livet til Henrietta Lacksav Rebecca Skloot

Kanskje den mest imponerende biografiske bragden i det tjueførste århundre,Det udødelige livet til Henrietta Lackshandler om en kvinne hvis celler fullstendig endret banen til moderne medisin. Rebecca Skloot minnes på en dyktig måte det tidligere ukjente livet til en fattig svart kvinne hvis kreftceller ble tatt, uten hennes viten, for medisinsk testing - og uten hvem vi ikke ville ha mange av de kritiske kurene vi er avhengige av i dag.

De 30 beste biografiene gjennom tidene (11)

10.Inn i naturenby Jon Krakauer

Christopher McCandless, alias Alexander Supertramp, haiket til Alaska og forsvant inn i Denali villmarken i april 1992. Fem måneder senere ble McCandless funnet avmagret og død i ly – men av hvilken årsak? Krakauers biografi om McCandless går tilbake til begynnelsen av vandringen, og forsøker å finne ut hva den unge mannen lette etter på reisen, og om han fullt ut forsto hvilke farer som lå foran ham.

De 30 beste biografiene gjennom tidene (12)

11.La oss nå prise kjente menn: Tre leietakerfamilierav James Agee

"La oss nå prise kjente menn og våre fedre som fødte oss." Fra denne linjen utledes det sentrale spørsmålet om Agee og Evans' arbeid: hvem fortjener virkelig vår ros og anerkjennelse? I følge denne biografien fra 1941 er det de knapt overlevende eierfamiliene som ble alvorlig påvirket av den amerikanske "Dust Bowl" - hundrevis av mennesker forankret i fattigdom, hvis menneskelighet Evans og Agee desperat ber publikum om å se i boken deres.

De 30 beste biografiene gjennom tidene (13)

12.The Lost City of Z: A Tale of Deadly Obsession in the Amazonav David Grann

En annen mystisk oppdagelsesreisende står i sentrum i denne gripende biografien fra 2009. Grann forteller historien om Percy Fawcett, arkeologen som forsvant i Amazonas sammen med sønnen sin i 1925, visstnok på jakt etter en gammel tapt by. Parallelt med denne fortellingen beskriver Grann sine egne reiser i Amazonas 80 år senere: han oppdaget på egen hånd hvilke trusler Fawcett kan ha møtt, og innså hva «den tapte byen Z» egentlig var.

De 30 beste biografiene gjennom tidene (14)

1. 3.Mao: Den ukjente historienav Jung Chang

Selv om mange av oss vil være kjent med navnet Mao Zedong, kaster denne fantastiske biografien et enestående lys over den maktsyke «røde keiseren». Chang og Halliday begynner med den sjokkerende statistikken om at Mao var ansvarlig for 70 millioner dødsfall i fredstid - mer enn noen annen verdensleder fra det tjuende århundre. Derfra avdekker de Maos komplekse ideologier, motivasjoner og oppdrag, bryter ned hans lenge utbredte "helte"-persona og fremfører et nytt, grusommere bilde av en av Kinas største revolusjonære.

De 30 beste biografiene gjennom tidene (15)

14.Mad Girl's Love Song: Sylvia Plath og Life Before Ted av Andrew Wilsonav Andrew Wilson

Med tittelen etter et av hennes mest stemningsfulle dikt, tar denne glitrende biografien til Sylvia Plath en uvanlig tilnærming. I stedet for å fokusere på hennes år med depresjon og stormfulle ekteskap med poeten Ted Hughes, skildrer den livet hennes før hun noen gang kom til Cambridge. Wilson undersøker hennes tidlige familie og relasjoner, følelser og opplevelser nøye, med informasjon hentet fra hennes grundige dagbøker – og setter en sterk presedens for andre Plath-biografer å følge.

De 30 beste biografiene gjennom tidene (16)

15.The Minds of Billy Milliganav Daniel Keyes

Hva om du hadde tjuefire forskjellige mennesker inni deg, og du aldri visste hvilken som skulle komme ut? Slik var livet til Billy Milligan, emnet for denne hjemsøkende biografien av forfatteren avBlomster til Algernon. Keyes forteller, i en forfriskende enkel stil, begivenhetene i Billys liv og hvordan psyken hans ble "delt" ... samt hvordan han, med Keyes hjelp, forsøkte å sette sammen fragmentene av seg selv igjen.

De 30 beste biografiene gjennom tidene (17)

16.Mountains Beyond Mountains: The Quest of Dr. Paul Farmer, en mann som ville kurere verdenav Tracy Kidder

Denne nydelig konstruerte biografien følger Paul Farmer, en lege som har jobbet i flere tiår for å utrydde smittsomme sykdommer over hele verden, spesielt i underprivilegerte områder. Selv om Farmers humanitære prestasjoner er ekstraordinære i seg selv, kommer den sanne sjarmen til denne boken fra Kidders personlige forhold til ham – og følelsen av tilfredsstillelse leseren får ved å lese om noen som er genuint heroiske, skrevet av noen andre som virkelig forstår og beundrer hva de gjør.

De 30 beste biografiene gjennom tidene (18)

17.Napoleon: Et livav Andrew Roberts

Her er en annen biografi som vil omforme dine syn på en kjent historisk tyrann, men denne gangen i et overraskende gunstig lys. Den dekorerte lærde Andrew Roberts fordyper seg i livet til Napoleon Bonaparte, fra hans nesten feilfrie militære instinkter til hans komplekse og forvirrende forhold til kona. Men Roberts holdning til emnet hans er det som virkelig får dette verket til å skinne: i stedet for å latterliggjøre ham (som det utvilsomt ville være enkelt å gjøre), nærmer han seg den "småtyrannen" med en sunn grad av respekt.

De 30 beste biografiene gjennom tidene (19)

18.The Passage of Power: The Years of Lyndon Johnson IVav Robert A. Caro

Lyndon Johnson virker kanskje ikke så spennende eller skandaløs som personer som Kennedy, Nixon eller W. Bush. Men i denne ekspertvevde biografien legger Robert Caro ut den lange, svingete veien i sin politiske karriere, og den er full av vendinger du ikke forventer. Johnson selv var en overraskende utspekulert skikkelse, som gradvis manøvrerte seg nærmere og nærmere makten. Til slu*tt, i 1963, fikk han sitt største ønske - men til hvilken pris? Fans av Adam McKay'sVice, dette er boken for deg.

De 30 beste biografiene gjennom tidene (20)

19.Prairie Fires: The American Dreams of Laura Ingalls Wilderav Caroline Fraser

Alle som vokste opp med å leseLille hus på prærienvil helt sikkert bli fascinert av denne biografien om Laura Ingalls Wilder. Caroline Fraser bruker aldri tidligere publiserte historiske ressurser for å lage en frodig studie av forfatterens liv - ikke på den forsiktige måten somLite husserie, men i rå og oppsiktsvekkende sannheter om hennes oppvekst, ekteskap og flyktige forhold til datteren (og den påståtte spøkelsesforfatteren) Rose Wilder Lane.

De 30 beste biografiene gjennom tidene (21)

20.Prince: En privat utsiktav Afshin Shahidi

Dette intime øyeblikksbildet av Princes liv ble satt sammen like etter superstjernens alt for tidlige død i 2016, og er faktisk et stort sett visuelt verk - Shahidi fungerte som hans private fotograf fra tidlig på 2000-tallet til han gikk bort. Og uansett hva de sier om bilder som er verdt tusen ord, er Shahidis fortsatt verdt mer: Princes utrolige liv, smittende spenning og helt enestående personlighet kommer gjennom i hvert bilde.

De 30 beste biografiene gjennom tidene (22)

21.Radioaktiv: Marie & Pierre Curie: A Tale of Love and Falloutav Lauren Redniss

Kan det være en mer passende tittel på en bok om ektemann-kone-teamet som oppdaget radioaktivitet? Det du kanskje ikke vet er at disse kjernefysiske pionerene også hadde en fascinerende personlig historie. Marie Sklodowska møtte Pierre Curie da hun kom for å jobbe i laboratoriet hans i 1891, og bare noen få år senere ble de gift. Deres lidenskap for hverandre blødde inn i deres lidenskap for arbeidet deres, og omvendt - og på nesten ingen tid i det hele tatt var de på vei til sin første av sine Nobelpriser.

De 30 beste biografiene gjennom tidene (23)

22.Rosemary: The Hidden Kennedy Daughterav Kate Clifford Larson

Hun kan ikke ha blitt myrdet eller drept i en mystisk flyulykke, men Rosemary Kennedys skjebne er på mange måter den verste av «Kennedy-forbannelsen». Som om en feilaktig lobotomi som gjorde henne nesten fullstendig ufør ikke var nok, gjemte foreldrene henne henne bort fra samfunnet, nesten aldri for å bli sett igjen. Men i denne nye biografien, skrevet av den hengivne Kennedy-forskeren Kate Larson, blir den fulle sannheten om Rosemarys liv etter lobotomi endelig avslørt.

De 30 beste biografiene gjennom tidene (24)

23.Savage Beauty: The Life of Edna St. Vincent Millayav Nancy Milford

Denne passende lyriske biografien om den strålende jazzalderens poet og anerkjente feminist, Edna St. Vincent Millay, er virkelig en perfekt balanse mellom vill og vakker. Mens Millays poetiske verk var delikat og subtilt, var kvinnen selv hissig og uforutsigbar, og hadde uvanlige og tidvis destruktive vaner som Milford inderlig utforsker.

De 30 beste biografiene gjennom tidene (25)

24.Shelley: The Pursuitav Richard Holmes

Holmes berømte filosofi om "biografi som forfølgelse" er grundig bevist her i hans første biografiske verk i full lengde.Shelley: The Pursuitbeskriver en nesten febrilsk sporing av Percy Shelley som en mørk og skjærende skikkelse i den romantiske perioden - som reformerer mange tidligere historiske oppfatninger om ham gjennom Holmes' overbevisende og resolutte forfatterskap.

De 30 beste biografiene gjennom tidene (26)

25.Shirley Jackson: A Rather Haunted Lifeav Ruth Franklin

En annen gotisk figur har blitt gjort nylig kjent gjennom dette verket, som beskriver livet til den produktive skrekk- og mysterieforfatteren Shirley Jackson. Forfatteren Ruth Franklin graver dypt inn i eksistensen til den tilbaketrukne og mystiske Jackson, og trekker gjennomtrengende sammenligninger mellom de sanne hendelsene i livet hennes og den mørke naturen til fiksjonen hennes.

De 30 beste biografiene gjennom tidene (27)

26.The Stranger in the Woods: Den ekstraordinære historien om den siste sanne eremittenav Michael Finkel

Fans avInn i naturenogDen tapte byen Zvil finne sin neste eventyrfiks i denne boken fra 2017 om Christopher Knight, en mann som bodde for seg selv i Maine-skogen i nesten tretti år. Historien om denne såkalte "siste sanne eremitten" vil fengsle lesere som alltid har fantasert om å rømme samfunnet, med levende beskrivelser av Knights landlige oppsett, hans nøye beregnede trekk og hvordan han klarte å overleve den dødelige kulden i Maine-vintrene.

De 30 beste biografiene gjennom tidene (28)

27.Steve Jobsav Walter Isaacson

Mannen, myten, legenden: Steve Jobs, medgründer og administrerende direktør i Apple, er skikkelig udødeliggjort i Isaacsons mesterlige biografi. Den avslører detaljene om Jobs' lite kjente barndom og sporer hans skjebnesvangre vei fra garasjeingeniør til leder av et av de største teknologiselskapene i verden - for ikke å nevne hans formative rolle i andre legendariske selskaper som Pixar, og faktisk innenfor Silicon Daløkosystemet som helhet.

De 30 beste biografiene gjennom tidene (29)

28.Ubrutt: En historie fra andre verdenskrig om overlevelse, motstandskraft og forløsningav Laura Hillenbrand

OL-løperen Louis Zamperini var bare tjueseks da hans bombefly fra den amerikanske hæren styrtet og brant i Stillehavet, og etterlot ham og to andre menn flytende på en flåte i førtisju dager - bare for å bli tatt til fange av den japanske marinen og torturert som krigsfanger for de neste to og et halvt årene. I denne gripende biografien sporer Laura Hillenbrand Zamperinis historie fra begynnelse til slu*tt ... inkludert hvordan han omfavnet kristen evangelisering som et middel til å bli frisk, og til og med kom til å tilgi sine plageånder i de senere årene.

De 30 beste biografiene gjennom tidene (30)

29.Vera (fru Vladimir Nabokov)av Stacy Schiff

Alle vet om Vladimir Nabokov - men hva med kona hans, Vera, som han kalte "den mest humoristiske kvinnen jeg noen gang har kjent"? Ifølge Schiff var hun et geni i seg selv, og støttet Vladimir ikke bare som hans partner, men også som hans allsidige redaktør og oversetter. Og hun beholdt den varemerkehumoren gjennom det hele, inspirerte ektemannens arbeid og injiserte noe av sin egen kreative teft i det underveis.

De 30 beste biografiene gjennom tidene (31)

30.Vil i verden: Hvordan Shakespeare ble Shakespeareav Stephen Greenblatt

William Shakespeare er en notorisk glatt historisk figur - ingen vet egentlig når han ble født, hvordan han så ut eller hvor mange skuespill han skrev. Men det stoppet ikke Stephen Greenblatt, som i 2004 viste frem denne praktfulle detaljerte biografien om Bard: en rekke fantasifulle gjenskapninger av hans skriveprosess, og innsikt i hvordan datidens sosiale og politiske idealer ville ha påvirket ham. Faktisk eksisterer ingen i et vakuum, ikke engang Shakespeare - derav den bevisste fremstillingen av ham i denne boken som en "vilje i verden", snarere enn en isolert forfatter som holder kjeft i sitt eget muggent arbeidsrom.

***

Hvis du leter etter mer inspirerende sakprosa, sjekk ut denne listen over 30 engasjerendeselvhjelpsbøker, eller denne listen over forrige århundrebeste memoarer!

De 30 beste biografiene gjennom tidene (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated:

Views: 6230

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.